Köpekler tarihin ilk çağlarından beri insanların arkadaşı ve koruyucusu olmuştur. Engellilere yardım, arama kurtarma çalışmaları, polis ve güvenlik köpekleri olarak da kullanılabilirler. İnsan hayatında önemli bir yeri vardır. Günümüzde de adeta ailenin bir ferdi gibi olan köpeklerimizle huzurlu ve rahat bir hayat sürülebilmesi amacıyla köpeklerin rehabilitesi yapılmalıdır. Böylece sadece köpek sahipleri değil can dostlarımızda rahat bir yaşam sürecektir.
Genellikle bebeklik döneminde hayatımıza giren ve büyüdükçe kontrolü daha da zorlaşan dostlarımızla bazı problemler yaşayabiliriz. Tüm bu problemler otorite ve disiplin yetersizliği, ayrıca köpeklerimizin istek ve ihtiyaçlarını anlayamamaktan kaynaklanmaktadır.
Biz insanlarda olduğu gibi, her köpeğinde farklı psikolojisi vardır. Bu yüzden köpek eğitiminde öncelikle onların istek ve davranışlarını anlamaya çalışmalıyız. Sonrasında da sevgi ve disiplin dengesini iyi ayarlayarak eğitimimize devam etmeliyiz. Onlarla iletişim kurarken doğru ses tonu seçilmelidir. Sadece ses tonu ile bile yaptığının doğru ya da yanlış olduğunu ayırt edebilmelidir. Doğrularını ödüllerle desteklemeli, yanlışlarını göz ardı etmeyip disiplini sağlamalıyız. Doğru bir eğitim ile her cins köpeğin eğitilebileceği unutulmamalıdır.
Çiftliğimizde verilen eğitim 3 aşamadan oluşmaktadır.
- 1 - Hazırlık Aşaması:
- 2 - İlkokul Eğitimi:
- a)Sosyalleştirme Eğitimi:
- b)Temel İtaat Eğitimi:
Köpeğiniz çiftliğimizde eğitime bırakıldıktan sonra ki ilk aşamadır. Yaklaşık 10 gün kadar sürer. Bu dönemde köpeğimize eğitim yapılmaz. Oyunlar oynanır, istekleri ve psikolojisi analiz edilir ve ona göre bir eğitim programı oluşturulur. Hazırlık aşamasında en önemli nokta köpeğimizin sevgisini kazanmaktır. Başarılı bir eğitimin ilk şartı köpek ve eğitmeni arasındaki sevgi bağının güçlü olmasıdır.
Bu eğitimle köpeğimize, ev içinde, dışarıda insanlara ve hayvanlara karşı nasıl davranması gerektiği öğretilir. Eve misafir geldiğinde şımarması, yemek saatinde masaya gelip rahatsız etmesi, yolda kedi ya da köpek gördüğünde saldırıp huysuzluk etmesi, severken üstünüze atlaması gibi günlük hayatımızda problem oluşturan kötü davranışlarından vazgeçmesi sağlanır. Sizlerle daha uyumlu bir şekilde yaşaması amaçlanır.
Eğitimin ilk aşamasıdır. Gezdirme tasması(kayış) ile birlikte yapılır. Köpeğimiz 6-7 aylık olduğunda bu eğitime başlanılabilir.
Bu eğitimle köpeğimize öğretilenler:
- Otur ve Yat Komutu :
- El Verme: Bu komutla köpeğiniz pati vermeyi öğrenir.
- Öl: Bu komut verildiğinde ölü taklidi yaparak sırt üstü yatacaktır.
- Engel Atlama: Köpeğiniz çiftliğimizin eğitim alanında bulunan engelleri bir bir aşar.
- Gel Komutu : Bu komutla köpeğiniz dikkatini dağıtan ne olursa olsun her çağrıldığında yanınıza gelecektir.
- Takip Komutu: En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi köpeğimizin yolda yürürken aşırı şekilde tasmayı çektirmesi ve biz sahiplerini zor durumda bırakarak yormasıdır. Bu komutla köpeğimiz yolda yürürken sol tarafımızda yürür ve tasmayı çekiştirmez Sizin hız ve temponuzda yürüyerek size uyum sağlar.
- Hayır Komutu: Bu komutla istemediğiniz bir davranışını durdurabilirsiniz. Hayır dediğinizde yaptığı yanlışı bırakıp size odaklanacaktır. Birkaç hayırdan sonra ise onun yanlış olduğunu anlayacak ve tekrarlamayacaktır.
- Aferin Komutu: Bu komut köpeğinize yaptığının doğru olduğunu ifade eder ve bunu tekrarlamaktan çekinmez. Çünkü sahiplerinin gözüne girmek sizleri mutlu etmek onlar için son derece önemlidir.
- Bekle Komutu: Köpeğimize bekle komutu verildiğinde yanından kedi, kuş bile geçse, ta ki siz gel komutu verene kadar yerinden kalkmaz, başkası çağırdığında gitmez. Örneğin köpeğinizle yürüyüş yaparken markete gitmeniz gerektiğinde yat ve bekle komutu verebilirsiniz. Siz alışverişinizi bitirene kadar yerinden kalkmayacaktır.
- c) İleri İtaat Eğitimi :
- 3 - Ortaokul eğitimi:
- Alan Koruma:
Köpeğiniz bulunduğu alanı (ev, dükkan fabrika, bahçe, araba vb. gibi) yabancılara karşı korumayı öğrenir. Havlayarak sizleri uyarır .Hırsızları korkutur. - Şahıs Koruma (Bodyguard Eğitimi):
I.Saldır Komutu: Bu komut verildiğinde köpeğiniz gösterilen hedefe saldırır. Tehdit oluşturan bir durum olursa hemen harekete geçer. Öncelikle kötü adamın elinde hareket eden nesneye(sopa, silah vb) saldırır. Sopayla vuruyorsa sopayı, silahı varsa silahı hedef alır ve etkisiz hale getirir.
II.Bırak Komutu: Bu komut verildiğinde köpeğinizin ısırdığı her neyse bırakır ve saldırganı gözetim altına alır. Tekrar yanlış bir şey yaparsa harekete geçmek için tetikte bekler.
Bu eğitimle temel itaat eğitiminde öğrendiklerini tasmasız uygulamayı öğrenir. Uzaktan otur, yat, bekle vb. gibi komutları tasması takılı değilken de gerçekleştirmeye başlar. Bu eğitimlerde hayvan sahibinin kendinden emin olması ve bu güveni köpeğe aktarabilmesi gerekir. İlkokul eğitimini her cins köpeğe vermek mümkündür. Yaklaşık 1.5-2 ay sürer.
Bu eğitim yalnızca koruma özelliği bulunan köpeklere verilebilir. Köpeğimiz en az 10 aylık olmalıdır. Diş yapısının oturmuş olması ve olgunlaşmış olması bu eğitim için önemlidir. Ortaokul eğitiminin verilebilmesi için köpeğimizin ilkokul eğitiminden başarıyla geçmiş olması gereklidir.
Bu eğitimle köpeğimize öğretilenler:
Bu eğitimle amaç köpeğin gücünü kontrol altına almaktır. Ne zaman ısırıp ısırmaması gerektiğini öğrenir.
Tüm bu eğitim sürecinin tamamı kesin süre vermemekle beraber yaklaşık 2-3 ay sürmektedir. Daha uzun ya da daha kısa bir zaman alabilir. Köpeğinizin eğitimi tamamlanıp sınavı geçinceye kadar bu süreç devam eder ve fiyatta kesinlikle bir değişiklik olmaz. Eğitimlerimizde eğitim tasması diye tabir edilen , hayvanın canını yakan boğma tasmalar asla kullanılmaz. Bu şekilde verilen bir eğitimde hayvan canı acıdığı için söz dinler. Korkarak eğitim yapar. Eğitim kalıcı olmaz ve hayvana eziyet etmekten başka bir anlam taşımaz.
Son 3 eğitime hayvan sahipleri de katılmak zorundadır. Bu aşamada köpeğiniz her şeyi öğrenmiştir fakat sizlere nasıl yaptıracağınız ve nasıl davranmanız gerektiği öğretilir. Köpeğinizi istediğiniz vakit görebilme şansınız vardır. Eğitim boyunca veteriner hekim kontrolünde tutulur ve gün içinde sürekli personel gözetimindedir. Eğitim için getirilen köpeklerin aşı karnesi mutlaka yanında getirilmelidir.